Podcasty z ekspertami Programu talentON

Na stronie internetowej Programu wsparcia młodzieży szczególnie uzdolnionej talentON znajduje się seria podcastów z ekspertami Zespołu naukowego projektu. W rozmowach poruszone zostały wątki dotyczące pracy z uczestnikami Programu talentON, jak również o opracowanym „Modelu wsparcia osób uzdolnionych społecznie i humanistycznie”, a także opinie po zakończonych zajęciach grupowych i mentoringowych.

W ostatnim odcinku z serii podcastów udział wzięła Katarzyna Sitarz z III Liceum Ogólnokształcącego im. Unii Lubelskiej w Lublinie – zwyciężczyni konkursu na przygotowanie najlepszego rozwiązania wylosowanego problemu interdyscyplinarnego w grupie uczniów LO z województwa lubelskiego. W rozmowie Katarzyna wspomniała co było główną inspiracją w przygotowaniu rozwiązania. Oceniając swój udział w Programie talentON, Katarzyna zauważyła, że: „Program talentON był wielką możliwością rozwoju i poznania siebie. Program ten był stworzony dla osób, które są uzdolnione na płaszczyźnie humanistycznej, społecznej czy artystycznej”. Dodała również, że „od listopada do czerwca spotykaliśmy się w grupie osób, które mają podobne zainteresowania do nas, podobne kompetencje i podobne predyspozycje. Dla mnie to było niezwykle rozwijające i był taki powiew świeżego powietrza w mojej edukacji.”. Uczestniczka programu podzieliła się także przemyśleniami o swojej przyszłości.

Pozostałe podcasty dotyczyły:

Opisy wywiadów znajdują się w aktualnościach strony Programu talentON [LINK] oraz w zakładce Podcasty strony projektu [LINK]