„Rzemieślnik na czasie!” – spotkanie w Lublinie

Pierwsze wydarzenie w ramach zadania „Rzemieślnik na czasie!” odbyło się 29 listopada w Lublinie. Podczas wydarzenia uczestnicy mieli okazję wysłuchać wykładu „Wczoraj i Dziś”, dotyczącego rzemiosła, języka polskiego, związków frazeologicznych związanych z rzemiosłem, które na trwale stały się elementem kultury narodowej.

Następnie odbył się konkurs z nagrodami, którego tematyka dotyczyła współzawodnictwa międzypokoleniowego związanego z tematyką rzemiosła. Ostatnim punktem wydarzenia był panel dyskusyjny o rzemiośle jako obszarze zainteresowania starszych obywateli oraz jego postrzegania przez młode pokolenia. Poświęcony był próbie znalezienia wspólnego mianownika międzypokoleniowego, pokazania, że zarówno starsi jak i młodsi ludzie mogą się od siebie uczyć. Dodatkowo, w trakcie wydarzenia odbywały się warsztaty z profesjonalistami (kosmetyczne i fryzjerskie). Młodzi ludzie pod okiem ekspertów przygotowywali wieczorowe makijaże oraz fryzury.

Zadanie „Rzemieślnik na czasie!”, realizowane w ramach programu pn. „Międzypokoleniowe Centra Edukacyjne – wsparcie integracji międzypokoleniowej”, płatne ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki